Archive for November, 2007

Božični recital

Wednesday, November 21st, 2007

ISUS U SVEMU!

Priredila: s. Ana Cvitanušić

 

IZGLED POZORNICE: Sa strane postaviti veće jaslice s figurama ili živim osobama – Josipom i Marijom, koji u rukama drže maloga Isusa (dijete ili lutku)

IZVOĐAČI:

4 (ili 8) recitatora za anđele (odjeveni u bijelo)

5 recitatora za pastire (odjeveni u narodne nošnje svoga kraja)

pjevački zbor

(Zbor pjeva pjesmu "Kirie eleison", a četiri anđela "leteći", tj. mašući rukama kao krilima, dolaze na pozornicu. Gledajući jaslice i pokazujući na njih, obraćaju se publici.)

PRVI ANĐEO:

Noćas je ljubav na zemlju došla,

Bog je postao dijete.

Samo pastiri saznali to su,

slušajuć pjesme svete.

 

DRUGI ANĐEO:

Anđeli mi smo, glasnici neba,

donijeli poruke svoje

ljudima ovim što Boga ljube,

što samo grijeha se boje.

 

 

TREĆI ANĐEO:

Došli smo ovdje skriveni slušat’

riječi malih pastira, (more…)

Božić je obiteljski blagdan

Wednesday, November 21st, 2007

Božić je obiteljski blagdan. Koliko se god promijenila struktura obitelji, koliko god ni odnosi u obitelji ni obiteljski autoritet nisu više tradicionalni, taj blagdan još uvijek ističe obiteljsku strukturu i njezinu povezanost. Pokazalo se da na održavanje božićnih običaja osobito utječe sjećanje starijih i utjecajnih ukućana na proslave u njihovom zavičaju ili roditeljskome domu. Oni žele zadržati te običaje te običaje na razini svojega rodnoga doma i njegove tradicije. Dominantni znak Božića je okićeno drvce okićeno svjećicama. Suvremeni čovjek kupuje gotove ukrase i podložan je tržištu božićnih ukrasa. Miris svježe posječene jelovine dio je gradskog božićnoga ugođaja. Pripreme za Božić nose tragove tradicijske atmosfere. U mnogim domaćinstvima to je veliko pospremanje stanova, pranje zavjesa i sl. U jelovniku nalazimo ribu, odnosno bakalar, za badnju večer, no suvremeni sugrađani kao da manje drže do posta, ili su podijeljeni u obiteljima: jedni poste a drugi to ne čine. Za Božić se najčešće sprema hladetina i pečenka. Priprema se veća količina kolača, među kojima orehnjača postaje obveznim znakom Božića. Božićno čestitanje promijenilo je značenje. Slanje božićnih čestitki pretvara se u strogu obvezu.

Suvremeni ljudi (more…)

Najljepši dar

Thursday, November 8th, 2007

Najljepši dar

Kada sam se jutrosKada sam se jutros
Probudio,
Ugledao sam, najljepši
Dar.

Otvorio sam, svoja
Dva oka:
Bio sam najsretniji:
Ugledao sam:
Novi dan:
Bože,
Hvala Ti! (more…)